Kundaliniyoga & YinYoga

Kundaliniyoga 

De flesta övningarna är relativt lätta att utföra, men kraftfulla och effektiva. Övningarna kombineras med andningstekniker, avslappning och ibland med mantran. Mantran är vanligt förekommande i meditationen som varje klass avslutas med.

Du tränar uthållighet, kraft, koncentrationsförmåga, ökar din medvetenhet och självinsikt. Du får en chans att slappna av, landa i dig själv och ladda ny energi. Du stärker dig fysiskt, mentalt och känslomässigt. Övningarna syftar till att skapa harmoni mellan kropp, sinne och själ samt ge ökad styrka så att du kan påverka din livssituation i positiv riktning.

När du är gravid

Det går utmärkt att göra kundaliniyoga när du är gravid. Det bästa är om du hittar en yogakurs speciellt för gravida. Annars är det viktigt att du meddelar läraren innan klassen att du är gravid så att du får veta vilka övningar du inte ska göra och vilka du kan göra istället.

När du har mens

Ge utrymme till det inåtgående, meditativa inom dig. Öva dig att vara i stillhet. Ta det lite lugnare med yoga under mens. Var varsam med ditt bäcken så att det inte blir överansträngt vilket kan leda till obalanser. Vissa övningar ska du inte göra: eldandning, dubbla benlyft, rotlås, stretch pose, skulderstående, bågen, plogen, kundalini lotus, kobran, kamelen, upp och nedvända övningar. Gör inga kraftfulla övningar som går direkt på underliv/ magmuskulatur. Inga magpump. Inga bakåtböjare (tyngd på bäckenet). Visualisera istället att du gör ställningen, sitt och meditera eller ligg ner och vila. Under klassen meddelar läraren vad du ska och inte ska göra.

Yoga ger dig chans att:

  • slappna av
  • landar i dig själv
  • ladda ny energi
  • skapa harmoni mellan kropp, sinne och själ
  • stärka dig fysiskt, mentalt och känslomässigt

YinYoga

Yinyoga är en lugnare yogaform, där syftet bland annat är att komma åt bindväven, öka rörligheten och cirkulationen. Och att komma ner i kroppen, varva ned och få återhämtning och vila. Nyckel är de långa djupa andetagen, de hjälper dig djupare in i positionen, stilla sinnet och komma in i parasympatiska nervsystemet (det s.k. ”lugn och ro-systemet” är mest aktivt när vi är lugna och påverkas oss på så sätt att tex blodtrycket sjunker och matsmältningen ökar). Du får chans att bara vara, tid att höra din inre röst, släppa taget, hamna i acceptans. En stund för reflektion och att lyssna in din kropp. Varje position håller du en lite längre stund, några minuter, just för att komma åt bindväven.

Att tänka på

Ta det lugnt, lyssna på kroppen, pressa inte över dess gräns. Stanna vid första motstånd. Hitta en lagom spänning, innan stretchreflexen aktiveras (då kommer du åt muskeln i stället för bindväven). Positionerna kan kännas, men behöver inte göra det, de ger effekt ändå. Desto lugnare andning, desto djupare kommer du. Tänk att det är andningen som tar dig djupare, inte forcering/att du pressar ner kroppen in i övningen. För att komma åt bindväven behövs lugn, djup andning och att kroppen får rätt stöd vid behov. När din kropp behöver stöd så stöttar du upp med tex bolster, klossar eller filtar. Att vara obekväm i de olika positionerna är okej, men skarp, skärande smärta är inte det. Då anpassar du positionen eller går ur den. Var extra uppmärksam och varsam vid smärtor vid knä, nacke och rygg!

Gravid

Gör inte yinyoga de tre första månaderna eller de tre sista, inte heller när du ammar.

Diskbråck

Prata med din läkare.

Mens

Ta det lugnare, lyssna in kroppen än mera.

 

 

Du är varmt välkommen på en klass, yoga via Zoom eller anlita mig till ert företag.

Håll dig uppdaterad genom att gilla och följ ”Yoga Takayama” på Facebook och Instagram.

 

Här kan du se/göra ett av mina favoritpass i kundaliniyoga ”To Master Your Domain”:

*Våren 2020 kom det fram flertalet vittnesmål om att Yogi Bhajan (han som i slutet av 60-talet, tog och skapade den form av kundaliniyoga vi utövar i väst, till USA) begått olika former av fruktansvärda övergrepp och maktmissbruk mot personer i hans närhet och att mörkläggning inom kundaliniyogans organisation av detta skett. Han dog 2004, och de anklagelser som nu kommer fram ska ha skett på -70, -80 och -90- talet.

Det är chockerande att en person begått så avskyvärda brott, och som dessutom står i sådan stark kontrast till det den lärt ut. Jag blev väldigt chockad och illa berörd och känner oerhört med offren och tar starkt avstånd från hans beteenden och hoppas att allt som kommit fram kommer leda till att det rensas upp och ur organisationen och i läroböckerna. Och att den glorifiering som vissa haft av honom kommer falla helt och hållet. Jag känner mig hoppfull att det nu kommer växa fram en kundaliniyoga som ställer sig fri från honom. 

Om du skulle höra, se eller utsättas för ett kränkande beteende eller brott anmäler du detta till polisen. Du kan även göra det till SKY – Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund https://kundaliniyoga.nu  Rapporten från utredningen som genomfördes 2020 finner du här:  https://epsweb.org/an-olive-branch-report/

”Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund” (SKY) skriver mer om ovanstående i deras nyhetsbrev från december 2021: ”Kundaliniyogavärlden i omfattande förändringsprocess”. Läs här: https://kundaliniyoga.nu/aktuellt/

Allt innehåll copyright Sarah Takayama.